söndag 23 september 2012

Kuvertöppning

Efter att jag lovat att göra en "tut"(är en förkortning av tutorial = beskrivning) åt ett gäng tjejer i gruppen vi sytokiga på facebook  så kommer här alltså en sådan! 

Jag har hittat mönstret i Ottobre nr 3/2010 men förlängt ärmarna! Och jag syr i storlek 80. Tygerna kommer från Liandlo. Och knapparna är från 3exter

1. Klipp ut alla delarna inklusive kantband enligt ert mönster! Var noga med att märka ut för markeringar, tex axelmarkering!
 2. Kanta halskant och ärmslut.
  3. Lägg sen bakstycket över framstycket som bilden nedan, var noga så att axelmarkeringarna stämmer!Nåla
4. Sy en hjälpstickning så att kuvertet inte kryper isär!
 5.Nåla och sy fast ärmarna, var noga med att markeringarna stämmer!
  6. Nåla ena ärmen och sidan! Sy den i en enda söm utan att stanna i ärmhålet!
 Kanta benöppning. Och sy ihop den andra ärmen och sidsömmen!
Då var det bara knapparna kvar då! Klart!

Hoppas att nån har kunnat blivit lite hjälpt av den här beskrivningen! //G



torsdag 13 september 2012

Giraffer till barnen!

Jag hade turen att komma över en meter av detta underbara tyg från Nosh Organics som Strömming sålde! Just nu har hon den inne fast i nougatbrunt! Jag brukar föredra att sy i jersey, men nu måste jag nog säja att jag ändrat mig igen! Får man bara tag i riktigt fin kvalitet så kan man ju ändra sig ;-)
Hur som hellst så för att återgå till själva sömnaden... Det bidde en tröja till Storebror och en tunika till lillasyster! Eller kryp vänlig klänning! Klänning är inte så praktiskt annars för hon bara snubblar ju hela tiden eller stannar upp och drar i kjolen och blir elak! Så jag gjorde den här lite kortare fram och längre bak! Passar lika bra med ett par muddbyxor som ett par strumbyxor! Tok lila kantband för att få in lite mera färg! Hade ju varit fint med brunt men det bidde lila och jag vart jätte nöjd med det!


Sydda i storlek 110 och 74 och mönstret till tunikan kommer från Ottobre nr. 4/2012 fast det var en tröja i grunden  och  jag har ställt ut och förlängt bak! Och tröj mönstret till Storebror kommer jag faktiskt inte ihåg vart jag hittade det! Tror vi ska syskonmatcha i morgon på sjung-gung! Om barnen är pigga och krya!

lördag 8 september 2012

Koftklänning!

Nu har lilla Pluppans garderob utökats ännu mera! I dagarna sydde jag en ärmlös klänning i ett tyg från Åhlens! Bara för att jag hade fått hem helt underbara dragkedjor från 3exter! Och så tänkte jag att hon måste ju ha en kofta till klänningen... Såg en liknande på Lindex men tänkte att jag har ju tyg hemma och då kändes det onödigt att köpa! Men det bidde inte bara en kofta det bidde en koftklänning! Alltså kan den användas både som kofta och som klänning! Perfekt när man inte behöver leta sig förtvivlad efter ett par matchande byxor utan bara dra på ett par strumpbyxor! Det kommer definitivt bli flera av den här modellen, Nu när jag klurat ut hur mönstret ska vara!

fram
bak
koftklännigen....

 Mönster har jag tagit från Meedom men med rätt mycket ändringar! och tygerna kommer från Åhléns och linadlo. Knapparna och dragkedjan kommer från 3exter!

onsdag 5 september 2012

Höst kläder till plupparna!

Nu har det verkligen blivit höst här, det blåser och regnar(är ju fint ändå) men det känns att sommaren inte kommer tillbaka på typ 9 månader! Jag gillar ju hösten, iallafall inne! Tända ljus, dricka te och bara mysa runt i tjockströmper och kofta! Känns om att man ioförsig har haft den munderingen på sig hela sommaren! Men nu börjar ju träden skifta i färg och det ligger löv lite var stans och nyponen i våran nyponbuske är jätte fina nu!
Hur som helst så har ju jag börjat se över frönas höst-garderober och insåg rätt så snart att just fleecejackor var dom helt utan! Och i gruppen "vi sytokiga"på facebook har det varit några tjejer som gjort liknande varianter på dessa tröjor! Jag valde att skippa luvan till sonen(för fastna i träd risken) och luva på dotterns för att hon är rätt duktig på att vägra(eller dra av sig)mössan. Fleecetyget köpte jag på Panduro när det var 70% på rean! Och tyg till kantband är från Stoff&stil. Dragkedjan kommer från Bibbistextil och till dotterns luva och till mössorna kommer tygerna från Skroten i Kinna! Mamma var förbi där på semestern och handlade järnet åt mig! SÅ tacksam över det! Tack Mamms!

Tröjorna/jackorna är sydda i storlek 110 och 80

Hjälmmössa strl. 6-12mån och vanlig mössa 2-6år


Och så livebild som vi tog i morse när vi var på väg hem från lekparken! Dålig mobilbild men glada barn iallafall!

Mönstren till jacorna har jag hittat i Ottobre till Iris jacka nr 4/2012 och till Knuts jacka nr 6/2010 Och mössmönstret till Knut har jag ritat själv och till Iris KOmmer det från en Ottobre tidning(minns inte vilket nr) Men det har jag fått avritat av en snäll tjej på Fejan! Men rejält modifierat!